Manastirea Cheile Turzii

Manastirea Turzii

Manastirea Schimbarea La Fata de la Petrestii de Sus este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Transilvania. Istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, dateaza inceputurile manastirii in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Mult timp asezamantul monahal a fost un centru de cultura, destinat educarii copiilor si tinerilor din zona.

Revolutia de la 1848 a dus la distrugerea manastirii, iar in perioada interbelica preotul Vasile Sinu, ajutat de enoriasi, a refacut vechea manastire, care a fost sfintita in anul 1937. In 1998, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, a fost reluata constructia asezamantului monahal.

In prezent, pe langa biserica noua, exista un paraclis, un corp de chilii si anexe. Biserica mare a fost sfintita la data de 6 august 2016, de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei. Asezamantul monahal pastreaza spre inchinare particele din moastele Sfintilor Cuviosi Sila, Paisie si Natan, de la Manastirea Sihastria Putnei.

Vezi si...

Comentarii nepermise