Chidea, Satul De Piatra

Chidea Cluj

Documentat din 1332, satul Chidea se afla in apropierea izvorului paraului cu acelasi nume. Acest sat cu o istorie de peste 800 de ani are multe locuri pitoresti si multe povesti din batrani care sunt foarte populare in randul turistilor. Locuitorii satului traiesc in case ascunse in timp. Casele sunt construite dintr-o roca sedimentara cu un grad ridicat de porozitate si sunt invaluite in mister, ceea ce pare sa invite la descoperirea satului.

In ceea ce priveste numele satului, istoricii cred ca denumirea Chidea provine de la numele unor nobili ai regiunii Dabaca. Prima certificare a Satului de piatra a aparut intr-un document in care numele zonei era afisat ca fiind Kyde. In secolul al XV-lea, din ce in ce mai multe documente dovedesc existenta zonei.

Satul este renumit si pentru ca aici a lucrat maestrul cioplitor in piatra Sipos David. Cu elementele sale unice, a dat nastere unei creatii deosebite care se conformeaza stilului traditional al Renasterii Transilvanene tarzii.

Un loc fascinant in Chidea este biserica ortodoxa locala, candva greco-catolica. Fiind construita pe o frumoasa structura din lemn, biserica este o adevarata bijuterie a arhitecturii populare. A fost construita initial in locatia actuala,. Aceasta biserica a fost construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea si are hramul Sfantul Gheorghe.

Photo: TransilvaniaReporter.ro

Vezi si...

Comentarii nepermise