Lacul Stiucii si Stufarisul de la Sic sunt situate pe zacaminte saline, formand un peisaj unic in zona. In aceasta zona exista celebri pesti renumiti pentru marimea lor si mai mult de 100 de tipuri de pasari.
Lacul Stiucilor din satul Sacalaia este foarte aproape de Sic, primind vizitatorii cu un peisaj de basm: printre dealurile impadurite, unice in Transilvania, rasare un peisaj care pare a fi o imagine a Deltei Dunarii. Chiar daca este foarte aproape de Sic, acest lac apartine Comunei Fizesu Gherlii. Este cel mai adanc lac natural de apa dulce din Campia Transilvaniei, format pe un vast zacamant salin.
Lacul se intinde pe mai bine de 22 de hectare si se spune ca in timpul formarii lui, apele ei au inghitit o mica asezare romana din vremea exploatarii ei. La inceput a fost un lac cu apa sarata, iar aceasta s-a indulcit dupa ce a fost acoperita de pamant si plante, acestea separand sarurile de apa dulce. Este singurul lac din Transilvania unde creste stuf plutitor precum in Delta Dunarii.
La celalalt capat al Sicului, la iesirea catre Cluj, se afla Stufarisul, intins pe 260 de hectare, in care traiesc trei specii de pasari rare. Declarat rezervatie naturala in 1974, Stufarisul de la Sic este cea mai intinsa asemenea suprafata din Romania, dupa Delta Dunarii.
Atractia locului o reprezinta o punte din lemn care traverseaza stuful pe o lungime de aproximativ un kilometru. La intrare si in capat au fost construite doua foisoare, iar la jumatatea drumului este ridicat un turn din lemn, folosit indeosebi pentru observarea pasarilor. In cele doua rezervatii au fost identificate peste 100 de tipuri de pasari, printre care diverse soiuri de rate, randunele, eretele de stuf si starcul cenusiu.