Opera Nationala Romana Cluj-Napoca

Opera Cluj

Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, prima institutie lirica a tarii si una dintre cele mai emblematice din Europa, a luat fiinta la 18 septembrie 1919, odata cu Teatrul National clujean si Conservatorul de Muzica. Sub conducerea unor personalitati artistice de renume, precum tenorul Constantin Pavel, dirijorul italian Egisto Tango, compozitorul Tiberiu Brediceanu, baritonul de faima mondiala Dimitrie Popovici-Bayreuth, au fost depasite in decurs de cateva luni dificultatile legate de alcatuirea efectiva a unui ansamblu de opera. Primele reprezentatii au constat in doua concerte simfonice la datele de 13 si 14 mai 1920, sub conducerea dirijorului ceh Oskar Nebdal.

Spectacolul inaugural al Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca a avut loc la 25 mai 1920, cu grandioasa opera AIDA de Giuseppe Verdi, interpretata in limba romana, sub conducerea dirijorului Alfred Novak, in regia artistica semnata de primul director al institutiei - Constantin Pavel, cel care a fost si primul interpret al rolului Radames. Este impresionanta activitatea noii Opere chiar din primele doua stagiuni, 1919-1920 si 1920-1921, totalizand 99 de reprezentatii cu operele Aida de Verdi, Faust de Gounod, Madama Butterfly de Puccini, Luceafarul de N. Bretan, Cavalleria Rusticana de Mascagni, Tannhauser de Wagner si 15 concerte simfonice sustinute de Orchestra Operei Nationale din Cluj, dupa cum mentioneaza afisele pastrate in arhiva Operei.

De la infiintare si pana in prezent, pe scena Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca au fost prezentate peste doua sute de titluri de opera, opereta si balet din repertoriul universal, demonstrand o larga deschidere spre toate scolile si stilurile. Pe aceasta scena au fost jucate peste patruzeci de creatii romanesti - multe in premiera absoluta - culminand cu Oedip de George Enescu, Mesterul Manole de Sigismund Toduta sau baletul cu cor Luceafarul de Ziua de Tudor Jarda. Au ramas, astfel, memorabile printre filele noastre aurite toate premierele prezentate de-a lungul celor o suta de ani de existenta ai teatrului liric clujean:

Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca este o institutie culturala de rang european, afirmata drept contributor valoros al culturii romane si scena care a sustinut si promovat o intreaga galerie de artisti de exceptie, ce au dezvoltat ulterior cariere de notorietate si apreciere universala. Ea se regaseste in randul principalilor promotori ai valorilor lirice si coregrafice universale, realizand productii artistice valoroase, de adresabilitate locala, regionala, nationala si internationala, in beneficiul iubitorilor genului si publicului in general. Excelenta artistica este chintesenta misiunii acestei institutii, urmata si impartasita cu mandrie de fiecare dintre cei treizeci si patru de directori care au preluat conducerea teatrului liric clujean, de la infiintarea sa si pana in prezent. Acestora li se datoreaza ascensiunea remarcabila a Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca de-a lungul intregului sau parcurs centenar, precum si inscrierea acesteia printre cele mai notabile teatre lirice europene:

Vezi si...

Comentarii nepermise