Muzeul Memorial Octavian Goga

Conacul Octavian Goga, Ciucea, Cluj

Complexul muzeal din care face parte Muzeul Memorial "Octavian Goga" mai cuprinde si castelul, Casa Ady Endre, constructia in stil taranesc, cunoscuta sub denumirea de sufrageria alba, Biserica de lemn din Galpaia, adusa de Veturia Goga din Salaj, si mausoleul.

Prima dintre cele doua incaperi ale muzeului este biblioteca, ce cuprinde peste 9.000 de volume, alaturi de o lada maura din lemn de cedru, o masa de lucru, o canapea si cateva scaune. Din biblioteca se patrunde in birou, in care sunt expuse cateva fotografii de familie, schite de Nicolae Grigorescu, candele brancovenesti, brauri cu incrustatii din pietre pretioase, provenite din India, Siria si Turcia, o masuta cu tablierul din faianta, originara din Persia, o icoana bizantina din secolul al XI-lea.

Pretutindeni in muzeu se gasesc pretioase lucrari de arta: obiecte din bronz provenite de la Pompeii, un goblen francez din secolul al XVI-lea, picturi semnate de Theodor Pallady si Nicolae Darascu, un scrin care a apartinut lui Avram Iancu. Alaturi de acestea se mai intalnesc corespondenta si manuscrise apartinand poetului, publicistului si omului politic Octavian Goga.

In amintirea poetului maghiar Ady Endre, prieten cu Goga, a fost amenajata, la Ciucea, cladirea in care acesta a locuit timp de patru luni. Ea cuprinde un interior de casa specific romanesc si altul unguresc.

Vezi si...

Comentarii nepermise