Salina Turda

Salina Turda

Slina Turda constituie un adevarat muzeu de istorie a mineritului in sare. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor folosite la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au facut ca istoria si legenda sa se impleteasca armonios aici.

Salina Turda s-a redeschis in anul 1992, in scop turistic si curativsi este vizitabila tot timpul anului. In anul 2017 se puteau vedea fostele mine Iosif, Rudolf, Ghizela si Terezia. Demne de vazut sunt si utilajele medievale bine conservate din mina si unice in Europa, cum ar fi fieraria, crivacul si moara de sare. De asemenea, Altarul si Scara Bogatilor, o scara lucrata filigranat in lemn.

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene in anul 2009 s-au desfasurat lucrari ample de amenajare a Salinei Turda, in scop turistic si curativ. Inaugurarea a avut loc in ianuarie 2010, dupa 2 ani de lucrari si 6 milioane de euro investiti. Salina Turda detine in prezent sali de tratament, un amfiteatru, sali de sport, dar si o "roata panoramica", de unde se pot admira stalactitele din sare.

Intre 2012-2014 a fost executat un tunel de legatura intre mina Terezia si mina Iosif, in lungime de 50de metri, in scopul includerii in circuitul turistic si a minei Iosif, nedeschisa pana acum accesului public.


Vezi si...

Comentarii nepermise