Parcul Cetatuia

Parcul Cetatuia Cluj Belvedere

Cetatuia este o fortificatie construita in perioada Habsburgica in varful dealului cu acelasi nume din Cluj-Napoca, in cartierul Gruia. De aici Clujul are o alta imagine, in special la rasaritul sau apusul soarelui si seara cand se vad multitudinea de becuri ce lumineaza orasul. Cetatuia este locul cu cea mai frumoasa panorama din Cluj-Napoca, un important punct turistic de belvedere.

Situata la o altitudine de 405 m, are aspectul unui platou pe care a fost construita de catre habsburgi, in secolul al XVIII-lea, prima fortificatie de tip Vauban din Transilvania. Fortificatia a fost folosita si ca inchisoare, mai ales in timpul Revolutiei de la 1848, aici fiind inchis si executat cunoscutul pastor sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revolutiei. Fortificatia a fost ridicata cu scopul principal de a asigura controlul asupra orasului, dupa trecerea Transilvaniei sub stapanire austriaca.

Cetatuia a fost cladita intre anii 1715 si 1735 cu ziduri sub forma de stea si era inconjurata de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, in exterior fiind inconjurata de un val de pamant.

Portile de acces dinspre vest si sud nu mai exista, au mai ramas in picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra portilor si in interiorul incintei se aflau diferite cladiri care adaposteau spatii administrative, o garnizoana si un depozit de armament.

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere in perioada anilor 1970, iar in 1995 a fost inaltata o cruce imensa din fier, in locul celei distruse de comunisti in anii 50. Crucea initiala a fost ridicata in memoria celor intemnitati aici.

Ca facilitati, Parcul ,,Cetatuia" ofera un teren de sport si aparate de fitness cu acces gratuit. De asemenea aici functioneaza un hotel de 3 stele. In zilele noastre, Parcul "Cetatuia" Clujului este pe langa un punct turistic important, de unde se poate admira orasul si un loc romantic, unde foarte multe cupluri se plimba pe acest platou, in special seara.

Pe langa masivul Hotel Belvedere, pe Cetatuie se mai gasesc alei pe care se pot face plimbari, o terasa cu bar de unde se poate admira orasul. In partea din spate a cetatuiei se gaseste o parte din zidul construit din pamant din vechea fortificatie, un parc pentru copii, cu teren de baschet cu nocturna si teren de fotbal. Mai jos dupa parc se ajunge la intersectia cu 7 strazi, una din unicele intersectii ale Europei de acest gen, iar in stanga (la coborare) dupa intersectia celor 7 strazi, se gaseste stadionul de fotbal al echipei CFR Cluj.


Vezi si...

Comentarii nepermise