Padurea Hoia

Padurea Hoia Forest, Baciu, Cluj

Padurea Horia-Baciu este situata in partea vestica a municipiului Cluj-Napoca, in apropierea sectiei in aer liber a Muzeului de Etnografie din Cartierul Grigorescu.

Povestea originala de la care se trage si numele Hoia are ca personaj principal un cioban care vrea sa se adanceasca in padure cu oile lui. El reuseste sa inainteze pana in Poiana Rotunda, acolo el nu a mai fost vazut niciodata. Cum si-a gasit sfarsitul? Ori nu a facut-o...? Hoia este vestita in lume pentru frecventa cu care apar aici diverse fenomene paranormale. In 1968, un clujean a fotografiat in Poiana Rotunda un OZN, fotografiile fiind printre putinele de acest gen autentice, dupa parerea specialistilor. Din anii '60, profesorul de biologie Alexandru Sift studiaza fenomenele luminoase, magnetice si radiologice care au loc aici.

Acesta a adunat o arhiva bogata de fotografii ale fenomenelor, care s-a pierdut misterios la cateva zile dupa decesul regretatului profesor in 1993, furate de niste indivizi necunoscuti si duse la maculatura. Cele cateva fotografii ramase au fost publicate in 1995 in cartea "Fenomenele de la Padure Hoia-Baciu" de Adrian Patrut, profesor de chimie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si prieten al lui Sift. Patrut a continuat cercetarile lui Sift si sustine ca ciudatele fenomene au o baza stiintifica insuficient studiata. Oricum, fenomenele din Hoia au dus la aparitia multor legende urbane in zona Clujului, multe persoane vizitand padurea in speranta ca vor reusi sa surprinda un astfel de fenomen.


Padurea Hoia: Intre mit si realitate (P1)

Padurea Hoia: Intre mit si realitate (P2)

Vezi si...

Comentarii nepermise